led panel

A jövőt jelentő LED panel

2017-10-16

Nagyon úgy tűnik, hogy a hagyományos izzók ideje lejárt, hiszen ezeknek a helyét átveszi egy minden értelemben jobb kellék. Akik kicsit is otthonosan mozognak ezen a téren, már biztosan rájöttek, hogy a LED panel az, amelyik háttérbe szorítja majd a megszokott világítási megoldásokat és eszközöket.

Ezt, mint az összes LED alapú fényforrást, több tízezer órás élettartamra tervezik. Ez pedig azt jelenti, hogy a LED panel elképesztően sokáig bírja. Ezzel nem tudja felvenni a versenyt egy régebbi izzó vagy szerkezet sem. Az új tartozékok modernségét igazolja, hogy vannak már több mint 50 ezer üzemórás, nagy fényerejű power LED-ek is, amelyek bizony az életük során csak nagyon keveset veszítenek a fényükből, illetve a színhőmérséklet-változás is elhanyagolhatónak tekinthető. A LED panel azért nagy kedvenc, mert ez a bekapcsolást követően egyből eléri a teljes fényerejét és a sűrű ki- és bekapcsolás sem okoz élettartam-rövidülést.

Azonban a LED panel nemcsak a házban, áruházban, nagyobb termekben jelent jó megoldást, ugyanis a nagy fényerejű kelléknek egy parkolóház bevilágítása sem jelent problémát. Mivel ez nem tartalmaz mozgó, függesztett, izzó alkatrészt, és nincs benne gáztöltet, nem érzékeny a rázkódásra és kisebb ütésre sem. A pozitívumok sorába tartozik az is, hogy a LED panel hőtermelése minimális.

Itt talán a legjobb teljesítmény a DIP fajták nyújtják, míg a Super Flux vagy az SMD tokozású LED-ek hőtermelése valamivel nagyobb. Ha pedig a nagy fényerejű power LED-ekről van szó, akkor azoknál már kell egy kis méretű hűtőborda is. Nyilván egy átlagos LED panel esetében erre nincs szükség. Érthető hát, hogy miért is veszik meg egyre többen ezt a páratlan eszközt.