akcio

Nem csak hitelből lehet lakást vásárolni

2017-12-11

Ma már mindenkinek lehetősége nyílik, hogy lakástakarék szerződést kössön, amelynek segítségével a későbbi lakásvásárlások megoldhatók. A legmagasabb költség a számlanyitási díj, ezt azonnal számlanyitás után szükséges befizetni. A szerződéses összeg az, amely majd a lejárat végén lakásvásárlásra felhasználható. Több helyen is kínálják a lakástakarék lehetőségeit, de talán kevesen tudják, hogy a szerződéses összeg több részből áll. Megtakarítási részből (állami támogatások + befizetések + betéti kamat) és opcionálisan választható és felvehető kedvezményes hitel. A számlanyitási díj maximum a szerződéses összeg 1 százaléka lehet, ennél többet egy szolgáltató sem kérhet el.

 

Minden befektetés kockázattal jár, ám ebben az esetben nincsen okunk az aggodalomra. A lakástakarékkal foglalkozó cégek kockázat nélkül képesek a hozamok elérésére. Ehhez azért némi odafigyelés is szükséges. Az állami támogatás garantált, ez jelenleg havi 20 000 Ft befizetése esetén 72 000 forintot jelent minden takarékoskodónak éves szinten. Ez az állami támogatás minden takarékoskodónak alanyi jogon jár. Több szerződés esetén természetesen minden egyes szerződéshez. A hozam az tulajdonképpen a befizetéseink után járó kamat. Ez most jelen esetben az állami támogatás. Számlavezetési díjra 150 forintot fognak összesen levonni. Sok lakástakaréknál úgynevezett nyitási akciók vannak.

A lakástakarék akció az, amivel érdemes kalkulálni, hiszen még a számlanyitási díjat is elengedhetik. Az évesített átlaghozamot az EBKM, azaz az egységesített betéti kamatláb mutató jelzi számunkra. Mindig azt az összeget veszik alapul a kiszámításnál, amelyből már levonásra kerültek a költségek. A legtöbb lakástakarékkal foglalkozó weboldalon találhatunk kalkulátort is, amely megmutatja, hogy x összegű befizetések mellett mekkora összegre számíthatunk a futamidő végén. 10 évnél általában 4,43% körül alakul az EBKM, azaz ez lesz a hozam. Akik részvényekbe fektetik a pénzüket maximum 10% körüli éves hozammal számolhatnak és még az sem biztos, hogy jól fog elsülni, hiszen ez kimondottan kockázatos befektetésnek minősül. A futamidő lejárta után érdemes a kedvezményesen igénybe vehető hiteleket is górcső alá venni, hiszen lehet, hogy egy nagyobb lakást vagy akár házat is meg tudunk majd vásárolni.