SIM kártya vágó

2017-09-25

A SIM kártya egy integrált áramkör segítségével biztonságosan tárolja az IMSI azonosítót és más kódokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy biztonsággal beazoníthatóak legyenek a mobiltelefonokat használók. A SIM jelentése subcriber identity module, előfizetői azonosító modul.
Az áramköre egy műanyag lapba ágyazva látja el a feladatát, nagyon egyszerűvé téve ezzel a használatát. Könnyűszerrel áthelyezhető egyik készülékből a másikba és könnyen beszerezhető a SIM kártya bármelyik mobil tartozékokat forgalmazó üzletben.

A kezdetekben nagy méretben készültek a kártyák. Méretük megegyezett a bankkártyákéval. A telefon készülékek egy re csökkenő mérete szükségessé tette a kártyák méretének csökkenését is, így születtek meg a mini aztán a miscro SIM kártyák. A SIM kártya vágó vagy nano SIM vágó lehetőséget ad a méretváltoztatásra. A kártyák rendelkeznek egy egyedi sorozatszámmal egy nemzetközi előfizetői azonosítóval, képesek biztonsági információk tárolására, a helyi hálózattal kapcsolatos ideiglenes infókat is tárolják. Ezen felül képesek tárolni a szolgáltatással kapcsolatos adatokat, amelyek elérhetőek a felhasználó számára. A biztonságért két jelszó a felelős egy PIN kód és egy PUK kód.

A SIM kártya őse 1991-ből származik a szülővárosa pedig München, ahol első körben 300 db kártya született, amelyet egy vezeték nélküli hálózatot üzemeltető cég használt sikerrel. Innen már megállíthatatlan volt az elterjedése. A SIM kártya vágó lehetővé teszi, hogy a megfelelő méretű legyen a kártyád. A SIM átalakító a mini kártya méretét növeli meg ha szükséges.
A működésük háromféle feszültségen lehetséges. 1,8 mellett 3 illetve 5 volton.

Jelenleg 5 fajta található a piacon:
Normál méretű SIM: Bankkártya méretű, ma már alig alkalmazzák

MiniSIM: A legtöbb mobil ezt a méretet preferálja, a legismertebb változat. 25x15x0,8mm

MicroSIM: 15x12x0,8mm, okos telefonoknál, az Apple és az androidos szoftver futtató készülékek új generációján ismerkedhettünk meg vele. 2010 január óta használatos.

NanoSIM: 12,3×8,8×0,67mm

Beágyazott SIM: beágyazott rendszerekben használatos.

A szolgáltatók különféle kedvező csomagokat kínálnak kedvező áron.