Az, hogy mit fogyasztunk rendszeresen, nagymértékben meghatározza, milyen életet élünk. Sajnos a nyugatias életvitel és táplálkozás magával hozta a különféle betegségek megjelenését. Ezt onnan lehet leginkább tudni, hogy nagyszüleink még viszonylag egészségesen tudtak keresztül menni az egész életükön, hiszen akkor még nem volta annyi cukorral és vegyszerrel dúsított élelmiszer, mint manapság.
Amíg régebben a szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség, elhízás alig volt jelen addig ezek mára népproblémává váltak. A basmati rizs fogyasztásával ugyanakkor sokat javíthatunk az életvitelünkön. Természetesen nem ez az egyetlen élelmiszer alapanyag, amit megéri bevinnünk a konyhánkba, ha érdemi változást szeretnénk elérni.
A basmati rizs ugyanakkor egy olyan kiváló alapanyag, ami a lassan felszívódó szénhidrátoknak egy közismert fajtája. Az energiát a szervezet főként cukrokból tudja nyerni, de nem mindegy, hogy azok melyik csoportját alkalmazzuk. A nagyüzemben előállított, finomított cukrok ugyanis gyorsan megnövelik a vércukor szintet, majd az ugyanilyen sebességgel lezuhan, ezzel kellemetlen tüneteket előidézve. A basmati rizs esetében ettől egyáltalán nem kell tartanunk. Kiváló köretnek minősül, különféle húsok, halak mellé. Remek rostforrás és B-vitaminban szintén gazdag. Nagyon kellemes illattal rendelkezik és a szemek nem tapadnak össze.
A basmati rizs ebédre, vacsorása, de ünnepi lakomáknak is ugyanúgy megfelel. Tegyünk róla, hogy legyen belőle elég készleten, hogy amennyiben valami igazán táplálót akarunk készíteni, akkor máris nyúlhassunk utána a polcra.