A karikagyűrű viselésének története

2019-11-25

A karikagyűrű mai kultúránk természetes része. Viselése azonban nem újkeletű dolog, hiszen már az ókori Egyiptomban is a szimbolikus jelentőséggel bírt. Akkoriban a fáraó feleségének ajándékozta az ékszert szerelmének zálogául. A szokás Nagy Sándor közreműködésével került Rómába, majd a keresztény világ részévé vált. Már a harmadik században megjelentek az aranyból és ezüstből készült gyűrűk. A karikagyűrű viselésének története egészen az ókorig vezethető vissza, de szerepe napjainkban sem veszített semmit.

 

A XVIII. században olyan jegyajándékként tartották számon, mint az úgynevezett jegykendőt. Az idő múlásával, a XX. században már egyértelműen az érzelmek kifejeződésére szolgáltak a karikagyűrűk. Volt, hogy szív formájú fejjel, vagy középen nagyobb kővel ékesített változatra esett a választás. A gyűrűk elsősorban a templomi házasságkötés részei voltak, de később az eljegyzés főszereplőjévé is váltak. Az elígérkezés jelei lettek, s manapság sincsen ez másként.

Napjaink gyakorlata szerint három gyűrűt vásárol a férfi. Kettőt a nőnek, egyet pedig magának. Kifejezetten divatosak azok a darabok, melyek belülről vésett szöveggel rendelkeznek, ez egyfajta intimitásról is árulkodik a pár között. Manapság gyakori, hogy a szeretett személy neve, beceneve, vagy a házasságkötés dátuma kerül a gyűrű belsejébe, de apró személyes üzenetek is helyet kaphatnak itt.

 

S hogy miként viseljük az ékszert? Napjainkban a jegyben járás idején, a bal kézen kap helyet a gyűrű, majd az esküvő után a jobb kéz negyedik ujjára kerül át. Ugyan a viselés története sokat változott, de az már a kezdetektől igaz, hogy a karikagyűrű a szerelem és az összetartozás jelképe. A házasságot követően a hűség szintén fókuszba kerül, hiszen a szertartás egyfajta ígéret is erre vonatkozóan.

 

A kínálat minden korábbinál szélesebb, így a klasszikus alapanyagok felhasználásával rendkívül sokféle jegygyűrű és karikagyűrű között válogathatunk. A megfizethető árkategórián túl a prémium színvonalat keresők is megtalálhatják számításukat. A férfi és nő közötti szövetség szimbóluma ugyan nap mint nap felhívhatja a figyelmet az összetartozásra és a kapcsolatra, de a hűség és a valódi szerelem zálogaként aligha elegendő csupán egy ékszer. A másik iránti tisztelet legalább ilyen fontos eleme a boldog házasságnak.