Meg kell említeni, hogy az efféle berendezéseket már az XVI. századtól gyártják Európa számos műhelyében. Az öntöttvas kályha manapság előállított típusai fa-, illetve pellet tüzelésűek. A falban sok hőt képes tárolni, ami azért előnyös, mert így pazarló túlfűtés nem jelentkezik. További pozitívuma, hogy megnyugtató és kellemes hangulatot teremt az adott helyiségben. Nem juttat plusz szén-dioxidot a levegőbe, csupán annyit, amennyit a fa az élete során megkötött, ebből kifolyólag környezetbarát megoldásnak nevezhető.
Az öntöttvas kályha hőleadási hatásfoka, a kialakítástól és tűztértől függően 60-87 %. A fennmaradó hő a kéményen keresztül távozik. Ha a termék megvásárlása mellett dönt, akkor néhány dologra mindenképp figyeljen! Az elhelyezésénél minimális távolságot kell tartani az oldal- és a hátfalaktól. A közelében lévő éghető tárgyakat célszerű eltávolítani. Egy kéménybe csak 1 fűtőtestet szabad kötni. Az öntöttvas kályha tisztítására a meghatározott időközönként sort kell keríteni annak érdekében, hogy hatékonyan működjön.
A kandallóbetét kínálata hatalmas
A tűztér lehet nyitott és zárt égésterű. Az előbbi kandallóbetét a környező helyiségből veszi fel az égéshez szükséges oxigént, az utóbbihoz légbevezető is tartozik. Vásárolhat öntvény vagy lemezes tűzteret samott béléssel. Olcsóbb alternatívának számít az öntvény, aminek a hatásfoka 60 % körüli. A minőségi változat el van látva ablaktisztító rendszerrel, ezért az üveg nem kormosodik. A samott béléses lemez variáció magasabb hatásfokon üzemel.
Egy prémiumkategóriás darab, akár 80 % feletti teljesítményre is képes. A panoráma kandallóbetét rendkívül népszerű, hiszen a lobogó tűz szinte minden szögből látható. Ez a típus általában elölről egy nagy üvegajtóval, jobbról és balról egy-egy kisebb méretű fix üveggel van felszerelve. A hőleadás túlnyomó része az üvegfelületeken keresztül történik. A szaküzletek minden tűztérre garanciát vállalnak. Érdemes tudni, hogy a jótállás csak a kandallóbetét szakszerű beépítése és üzemeltetése esetén marad érvényes. Erre a dologra különösen nagy figyelmet kell fordítani.