Hallott már a Mckenzie terápiáról?

Hallott már a Mckenzie terápiáról?

2019-09-14

A mozgásszervi megbetegedések területén jelentős javulás várható a gyógytornától. A Mckenzie terápia egy speciális gyógymód azok számára, akik porckorongsérvvel rendelkeznek, derékfájástól, a hátat, a nyakat, a vállat, vagy a csípőt érintő panaszoktól szenvednek. A Mckenzie terápia (amiről bővebben olvashat a gyogytornaszom.hu weboldalon is), olyan gyógytorna gyakorlatokból áll, amit még az 1980-as években fejlesztett ki egy új-zélandi gyógytornász.

 

A módszer ma már a világ minden táján ismert és kedvelt fizioterápiás eljárás. Kifejezetten alkalmas a porckorongok kopásából eredő gerincfájdalmak kezelésére. A sérvesedés enyhébb formái esetén, amikor még nem szakad ki a porckorongok magja, mindössze kitüremkedik, és ez által nyomja az idegeket, kitűnő eredmények érhetőek el segítésével. Egyénre szabott kezelési terv felállításával és profi gyógytornászokkal megszüntethető a fájdalom és így javítható az életminőség.

 

A terápia nagy előnye, hogy a speciális fogások csak egy részét képezik annak. Különösen nagy hangsúly helyeződik ugyanis a páciensre, valamint a beteg aktív közreműködésére. Nagy előnye, hogy a gyakorlatok elsajátíthatóak, és így a beteg otthoni körülmények között is végezheti azokat, ezzel még teljesebbé téve a kezelést. Maga a módszer arra is alkalmas, hogy megelőzze a gerinceredetű megbetegedéseket. Helyes testtartásra neveli a kezelés alanyát, ami nélkülözhetetlen mai világunkban.

 

A Mckenzie terápia mechanikai vizsgálattal kezdődik, majd személyre szabott kezelési tervet állít fel a szakember. A páciens aktív közreműködését megkövetelő módszerben az otthoni tornának is kiemelt szerep jut. Nem csak porckorongsérv esetén bizonyul ideálisnak, hanem végtagfájdalmak, térd-és bokafájás, sőt, a csípőt és a vállat érintő ízületi gyulladás kapcsán is. A baleseti sérülésekből történő felépülés során is hasznos lehet a speciális gyógytorna.

 

A módszert napjainkban a világ 40 országában alkalmazzák sikeresen a szakemberek, hatékonyságát pedig tudományos érvek támasztják alá. A hagyományos mozgásszervi panaszokkal küzdők mellett azoknak is javasolják a profik, akik testtudatosságot szeretnének kapni, megelőznék a fájdalmak visszatérését, valamint elsajátítanának egy olyan gyakorlatsort, ami személyre szabott és segíthet a fájdalommentességben és így az életminőség javításában. Természetesen az egészséges életmódnak is fontos szerep jut, mely a normál testsúly megőrzésében, a mikrotápanyagokkal való ellátásban és így a porckopás megelőzésében is kiemelt jelentőséggel bír. A megfelelő folyadékbevitel szintén nélkülözhetetlen, és a súlyfelesleg leadásában is szerep jut annak.

 

A gyógytorna korosztálytól függetlenül jó választás lehet, és nem kell megvárni, míg az életminőségre hatással levő fájdalmakkal szembesülne. Válasszon profi segítséget, és tanuljon meg olyan mozgásokat, melyeket otthon is végezhet egészségének érdekében.