Minőségi körkötőtű és horgolótű

Minőségi körkötőtű és horgolótű

2015-08-05

Ha kötni szeretnénk, akkor nemcsak a fonal minőségére kell odafigyelni, hanem a tű milyenségére is. Ha nem a megfelelő tűvel dolgozunk, akkor sajnos az eredmény sem lesz az elvártnak megfelelő, és nem is biztos, hogy kedvet kapunk majd egy újabb darab kötéséhez. A minőségi körkötőtű kialakításánál odafigyeltek arra, hogy az könnyed legyen, semmiképpen se nehezítse el a kezet, hiszen akkor könnyedén elfárad, és hamar félre kell tenni a kötést.

A körkötőtű két részből áll: tűből és zsinórból. Ennek a kettőnek a csatlakozása problémamentes kell legyen, hiszen csak így tudunk vele könnyedén dolgozni. A körkötőtűvel speciális munkafolyamatokat tudunk végrehajtani, nagyon szép gallérokat, körsálakat lehet vele készíteni. Erős és tartós kialakítással rendelkezik. Nagyon fontos, hogy a körkötőtű ne ferdüljön el használat közben, hiszen akkor megnehezíti majd a következő lépéseket.

Finom kidolgozással rendelkezik, így nem rongyolja meg a fonal szerkezetét. Élvezetes kötni egy jó minőségű körkötőtűvel. A tű része műanyagból vagy galvanizált alumíniumból készül, míg a zsinór lehet műanyag vagy damil. A körkötőtűk egyik családjába tartozik a harisnyakötő tű is. Ennek segítségével nagyon finom munkákat lehet elkészíteni. A klasszikus kötőtű viszont egyenes. Hossza változó, így mindig annak megfelelően kell kiválasztani, hogy mit is szeretnénk elkészíteni vele.

Az ilyen típusú kötőtű esetében oda kell figyelni arra, hogy annak kialakítása teljesen sima legyen, hogy a szemek ne akadjanak meg rajta. Manapság már antiallergén alapanyagból készült kötőtűkkel is találkozhatunk, ha valaki érzékenyebb lenne. A kötés mellett viszont nem szabad megfelejtkezni a horgolásról sem. Ez a kettő szoros kapcsolatban áll egymással, így nem is csoda, ha valaki kötni is szeret, akkor a horgolással is megpróbálkozik.

A horgoláshoz speciális fonalakra és tűre lesz szükségünk. A horgolótű különleges fejkialakítással rendelkezik, melynek nagysága változó. A fej méretét mindig a fonal vastagságával kell összeegyeztetni. Ha vastagabb fonallal dolgozunk, akkor oda egy nagyobb tűfejre lesz szükségünk, és fordítva. Súlya elenyésző, így nem nehezíti el a kezeket. Ma már akár ergonomikus formával rendelkező horgolótű is vásárolható, amelynek tartása kifejezetten kényelmes.

Felülete sima. Erős tartással rendelkezik, így horgolás közben nem ferdül el. Legyen szó horgolótűről vagy kötőtűről, mind a kettőt meg lehet vásárolni az interneten, ahol igencsak széles választék áll minden kézimunkázó rendelkezésére.