Vodice, a víz városa

Vodice, a víz városa

2018-10-09

Vodice városa nem véletlenül lett igazán népszerű turisztikai célpont, hiszen évtizedek óta színes és változatos programokkal és élményekkel, vendégszerető lakókkal várja vendégeit. A tengerparti város egy szélesen elterülő öbölben fekszik, 11 km-re északnyugatra Šibeniktől. 10 000 lakosával a parti települések között nagyobb városnak számít, a nyaralóidényben pedig ez a szám megsokszorozódik, hiszen ideális hely a vakációra: mindenki megtalálhatja a számára vonzó lehetőségeket. A környékén rengeteg szépséges strand várja a fürdőzőket kristálytiszta vízzel, és azok is megtalálják a számításukat, akik a strandolást szívesen színesítik más programokkal: kirándulhatunk az izgalmas történelmi helyszínekhez, vagy a gyönyörű Kornati szigetvilágba is. És hogy mindez mennyibe fog kerülni, azt ezen horvátországi autópálya árkalkulátor segítségével számolhatjuk ki.

Vodice, a víz városa
Fedezze fel a történelmi nevezetességeket!

Vodice több mint 600 éves, de a kezdetekkor még csupán picike halászfalu volt. A fellendülés akkor kezdődött, amikor 1402-ben elkezdték építeni a Szent Kereszt templomot. A tengeri kereskedelem felvirágzásával Vodice is növekedésnek indult. Itt tartották az egyik legfontosabb vásárt, ahol a belföldi mezőgazdasági és kézműves termékeket árulták a hajókon érkezők számára.

Vodice kereskedelmének érdekessége, hogy az ivóvizét a 19. század végéig exportálták, egészen addig a város kútjai látták el a környező településeket is vízzel, amire nevének jelentése, a „vizecske” is utal. Ezek közül kettő a városi központi terén meg is maradt, és számtalan hagyomány őriz. A kút nem csupán egy vízlelőhely volt ugyanis. A lakosság itt mosott, itt zajlott minden fontosabb társadalmi esemény, fontos találkozóhely volt, ahol szerelmek születtek, házasságok és üzletek köttettek, itt ünnepeltek és itt sírtak az egykori vodiceiek.

Kiránduljon a környéken!
Vodice közelében két érdekes kirándulóhely is van: a Prvic sziget és a Srima félsziget. A Prvić sziget az 1551-ben született Faust Vrančićról ismert, aki korában Európa egyik legjobb tudósa volt, a horvát Leonardo da Vincinek is hívják. Reneszánsz emberként egyszerre volt elismert egyházi méltóság, diplomata és író, híres feltaláló, lexikográfus, történész. A szigeten 2012-ben nyílt meg a Memorial Center Faust Vrančić nevű emlékhely. A Srima-félsziget egy pedig egy kivételesen régi település található, amely már az őskorban lakott volt. Ma azonban ennek már csak emléke maradt: napjainkban Srima a legmodernebb nyaralóközpontok egyike.
Vodice, a víz városa

Vodice kék zászlós strandjai
Vodice lustán elnyúló öble csodás fürdőzési lehetőségeket kínál, és biztosan megtalálhatjuk a számunkra megfelelő strandot vagy öblöcskét. A városi strandok, amelyek tulajdonképp a hotelek előtt kialakított betonos partszakaszok, megkapták kék zászló kitüntetést, amely a tenger vizének kiváló minőségére és a strand tisztaságára utal.

Kellemes, betonozott fürdőhelyeket találhatunk a hosszú parti sétány előtt is, és a mögöttük lévő szállodák körül füvesített partszakaszokon is pihenhetünk. Az egyik legnagyobb és legnépszerűbb strand a kék zászlóval kitüntetett Plava plaza, amely a fürdőzni vágyók és a vízi sportok kedvelői számára egyaránt nagyszerű lehetőségeket kínál. Olyan hosszú, hogy északi irányban egészen Tribunjig tart.

Szörfözzön, búvárkodjon az Adrián!

Az aktív nyaralás kedvelői beiratkozhatnak a Vodice szörfiskolába vagy kipróbálhatják az errefelé szintén népszerű búvárkodást is. Aki nagyon bátor, az jelentkezhetünk éjszakai búvárkodásra, vagy lemerülhet a tenger fenekén lévő roncsokhoz is.

Vodicéból könnyen megközelíthető a csodás Kornati-szigetvilág is, amely főként a lenyűgöző víz alatti világáról híres. A Kornáti Nemzeti Parkban túravezetővel megtekinthetjük a Kaprije-szigetnél Francesca da Rimini hajójának roncsait is.