Miért jó, ha sokat hintázik a gyerkőc?

Miért jó, ha sokat hintázik a gyerkőc?

2021-03-26

A játszótereken a legnépszerűbb játék a hinta, ami általában mindig foglalt és, ahogy megüresedik, le is csap rá valaki. A közterületeken található hinták meglehetősen masszív anyagból készültek, mivel nagy megterhelésnek vannak kitéve, így kissé balesetveszélyesek, tehát okvetlen ügyeljünk arra, hogy a kicsi rendeltetésszerűen alkalmazza. Hinta ma már nem csak a közösségi területeken található, hanem bárki beszerezhet az otthonába is, sokaknál kint a kertben vagy bent a lakásban is fellelhető.

Milyen előnyei vannak a hintázásnak?

A hintázás nem csak játék szempontjából remek időtöltés, ugyanis a gyerekek fejlődésére nézve is pozitívan hat. A mozgásforma elősegíti az agy fejlődését, hozzájárul a fizikai, kognitív és szociális készségek kialakulásához. A mozgásnak, mozgatásnak jelentős szerepe van az egyensúlyérzék, térérzékelés fejlődésében is, valamint a finommotorikai mozgások kialakulásában. Nem véletlen, hogy a csecsemők is megnyugszanak a ringatásra, tehát már ekkor megtapasztalják a hintázás élményét.

Tudományos háttere a folyamatnak az, hogy a hintázás felerősíti kapcsolatot a két agyfélteke között, így erősödnek a gondolkodási képességek, javul a koordináció és a koncentráció képesség. Éppen ezért van az, hogy a figyelemzavaros gyermekeknek kifejezetten javasolják is a tevékenységet a szakemberek. A hintázás jótékony hatásait számtalan kutatás is alátámasztja, sőt azt is igazolták már, hogy azok a gyerekek, akik sokat hintáznak, könnyebben tanulnak meg írni és olvasni, ráadásul a betűket sem keverik össze.

Ma már rengeteg típusú hinta közül válogathatunk, beltérre egyre többen választják a csepphintát, ami formailag teljesen eltér a hagyományos hintával szemben, de funkcióját tekintve is sokoldalúbb. Dizájn szempontjából meglehetősen mutatós a csepphinta, szinte bármilyen stílusú környezetbe beleillik, viszont színben olyat válasszunk, ami passzol a helyiségben található bútorokhoz. A függőhinta nem csak játékra alkalmas, hanem akár alvásra is, de még olvasókuckóként is funkcionálhat. Maximálisan kényelmes, ami a benne található babzsáknak köszönhető, ezt ki is lehet venni és külön használni.

A leírtakból láthatjuk, hogy megéri beszerezni egy csepphintát a kicsinek, aki garantáltan örülni fog neki és mindig boldogan fogja használni.