Mint sok más ágazatban, így a borászatban is egyre inkább elterjedt a műanyag eszközök használata, a szürettől a kész bor tárolásáig előfordulnak műanyag eszközök. A műanyag tartályban tárolt bor nem vesz fel semmilyen idegen szagot, ízt, megőrzi a természetességét. Ennek köszönhetően lassabban öregszik, így sokáig élvezhető a friss bor íze. Természetesen a bortartály inox, műanyag és fa változatának is voltak és lesznek rajongói, tehát mindig lesznek olyanok, akinek egyik – másik a jobb. Azt viszont be kell látni, hogy a bortartály inox változatának sokkal több előnye van, mint az elavult, régi fahordóknak. Az inox tartályok előnyei a hagyományos fahordókkal szemben, hogy könnyen tisztíthatóak, sokkal sterilebbek, jóval hosszabb az élettartamuk, az ülepítés jobb és egyszerűbb, valamint a tárolt folyadék súlyához képest könnyűek is.
A bortartály inox változatának további nagyon nagy előnye, hogy a rozsdamentes anyag nem szívja magába a különböző borok illatát, a tárolt bor minősége folyamatosan fenntartható, és nem utolsó sorban ez a típusú bortartály megfelel a magas színvonalú higiéniai előírásoknak is. Érdekességképpen elmondható, hogy nagyon sok borász kombinálja a hordók típusait, tehát egyszerre használ inox bortartályt és fahordót is bortárolásra. Sőt akár még a keverés, vagy házasítás lehetősége is adott, hiszen a két típusban tárolt bor különböző aromákkal rendelkezik, így a más évjáratok termései miatti különbségeket ezzel is ki lehet küszöbölni. Az inox bortartályban történő erjesztéskor semmilyen külső körülmény nem hat a borra, csak a must minőségén múlik a végeredmény.