Fotózz úgy, mint a profik! 7 tanács, hogy jobbak legyenek a fotóid

Fotózz úgy, mint a profik! 7 tanács, hogy jobbak legyenek a fotóid

2019-09-03
  1. Sajátítsd el az alapokat

 

A fényképészetben van egy sor olyan szabály és törvényszerűség, amelyek a megtanulását nem úszhatod meg, ha profi fotókat szeretnél készíteni. Egy sor kezdő fotós tanfolyam van, ahol elsajátíthatod ezeket az alapokat, amelyekre a későbbiekben már tudsz majd építeni.

 

  1. Találd meg a témádat

 

A legtöbb profi fotós szinte csak egy témát fotóz, és neked is így érdemes tenni, ha te is profi fotókat szeretnél készíteni. Ha az alapok megvannak, akkor úgyis azt fogod észrevenni, hogy egyre inkább egy téma iránt érdeklődsz, így csak annyi dolgod van, hogy hagyd magad, hogy a téma megtaláljon téged.

 

  1. Fejleszd magad a választott téma mentén

 

Ha megvan a kiválasztott fotós témád, akkor alaposan járd körül, ismerd meg, fotózd sokat, illetve ha teheted, akkor járj el tematikus workshopokra és ismerkedj össze olyan fotósokkal, akik hasonló témákat fotóznak. Folyamatosan, kis lépésekben fejlődj, minden napon, de legalább minden héten tegyél azért, hogy jobb legyél.

 

  1. Válassz a fotós témádnak megfelelő felszerelést

 

Ha megvan a fotós témád, akkor az általában megkönnyíti a felszerelés választást is, mert nem kell all round, vagyis mindenre jó felszerelést venned, hanem téma specifikus felszerelést vásárolhatsz. A tudás és a tapasztalat megszerzése után a témának megfelelő felszerelés hatalmas előre lépés szokott lenni a képi világot és a minőséget illetően is.

 

  1. Nem szégyen másolni, ha tudatosan csinálod

 

A fotózás tanulásának a kezdeti időszakában gyakran másolnak a fotósok, de ez nem szégyen akkor, ha nagyon tudatosan csinálod, és mindeközben a saját stílusod kialakítására törekszel. Egy fotó értelmezésével, például a gyújtótávolság kikövetkeztetésével, a fények megfigyelésével, a komponálás áttanulmányozásával egy sor olyan körülményt tudunk észrevenni és lemásolni, amely működhet a saját fotónkon is.

 

  1. Mindig válogasd meg, hogy milyen fotót teszel közzé

 

Az igazán profi fotósokat az különbözeti meg az átlag fotósoktól, hogy csak olyan fotókat tesznek közzé, amelyek mellé bármikor odaírhatják a nevüket. A fényképészetben a fotók elkészültét követően talán a válogatás a legfontosabb feladat, hiszen itt döntjük el, hogy melyek azok a fotók, amelyek utómunkára, majd megosztásra, közzétételre, átadásra lesznek érdemesek. A profi fotósok is készítenek rossz fotókat, de ők nem teszik közzé azokat – te se kövesd el ezt a hibát.

 

  1. Sajátítsd el az utómunka lépéseit is

 

Szándékosan az utómunka kérdése az utolsó a sorban, mert időrendben is ezzel érdemes a legkésőbb foglalkozni. Nagyon fontos feladat a fényképekkel való utómunka, de zsákutca, ha valaki csak az utómunkára alapozza fotós tudását. Az utómunka terén is először az alapokkal kell foglalkozni, amelyhez szintén jó lehet egy fotós tanfolyam, majd később egy-egy tematikus tanfolyam, végül a fotós téma kiválasztását és alapos körüljárását kövezően jöhet a tematikus utómunka elsajátítása.