Brexit és annak hatása a szerver piacra

Brexit és annak hatása a szerver piacra

2017-04-30

Mivel a Bexitet követően a Brit font rohamos mértékben gyengült, a nagy hardver gyártók sorra emelik a termékeik árát az Egyesült Királyságban.

A Microsoft például nem csak néhány hardverének az árát emelte nagymértékben, de például a felhő szolgáltatásáét is, amely 22%-al növekedett. Nyilatkozatuk szerint azonban ez csak az egyéni vásárlókat és a licencszerződések nélküli cégeket érinti. Mivel a font megközelítette az euro árfolyamát, az árakat is korrigálni kellett ennek megfelelően.

A Dell 10%-al emelte az árait, de ezt a HP és más gyártók hamarosan követték. Az ismert volt már a szavazás előtt is, hogy nagy nemzetközi pénzintézetek felkészültek a Londoni központjaik áthelyezésére, leginkább Frankfurtba vagy Dublinba, de az ország csak hónapokkal később szembesült az eredmény egyéb negatív hatásával.

Egy friss felmérés szerint a Brit nagyvállalati vezetők tíz százaléka azt tervezi, hogy cégét más országba telepíti át. Kifejezetten nagyvállalati ügyfeleknek is szolgáltat szerverparkot vagy szerverhosztingot a DoclerNet.

A cégek többsége rendelkezik szerverekkel, és csak a legnagyobbak engedhetik meg maguknak, hogy saját szerver termet tartsanak fent. Habár a Brit kormány tervei szerint a kilépés után az ipari gyártást és a technológiát fogja erősíteni, ez nem lesz garancia arra, hogy a cégek a jelenleginél is jobban megemelkedett áron jussnak hozzá a működésükhöz elengedhetetlen informatikai rendszerekhez, beleértve a szervereket is.

Ha a technológiára, szoftverekre több pénz jut, akkor elméletben a szerverek kereslete is megnő, de ez még nem jelenti azt, hogy az áruk is automatikusan csökkenni fog.

Ennek következtében már érezhető a piac átalakulása. A vevők vagy olcsóbb termékeket keresnek, vagy pedig felhő alapú szolgáltatást vesznek a szerverek helyett. Az Európai IT piacnak ez egyrészt nagyon jó, hiszen például a Londonból távozó, a kontinensre költöző pénzintézetek miatt, jelentősen meg fog növekedni az IT fejlesztésekbe fektetett pénz.

Ez azonban leginkább a szoftverek és szolgáltatások terén fog megmutatkozni, a szerverek esetében ez talán 1%-os évi növekedést jelent.

Tehát a szerver piac tavalyi zuhanása nem fog akkora mértékben javulni, hogy akár csak meg is közelítse a néhány évvel ezelőtti forgalmat.